Snabb leverans / Säkra betalningar / Enkla returer

Hur det började

Hanataba är namnet till trots en svensk uppfinning. Hanataba betyder bukett på japanska och det finns en anledning till att denna lilla pryl fått just det namnet. För snart 20 år sedan var jag på resa i Japan och besökte då bland annat en blomsterskola. I Japan jobbar man inte med blommor på samma sätt som i västvärlden. Jag fick där och då en idé om att ta fram ett verktyg eller teknisk lösning som binder en bukett i spiral utan att man behärskar denna vedertagna buketteknik. 

Jag fastnade i en tanke om att buketten skulle kunna lyftas ur verktyget, maskinen eller vad det nu skulle bli, men kom inte vidare. Jag var på det klara med att det skulle behövas 2 nivåer / skivor med ett antal hål i vilka stjälkarna gick igenom. Med ett vrid skulle spiralen åstadkommas. Men hur får jag loss buketten..

Efter många år kom så den förlösande idén en vacker försommardag i ett sommarstugeområde utanför Malmö. Under en fikastund då jag som vanligt satt och funderade på saker och ting, stod det plötsligt klart. Den tänkta "bukettmojängen" behöver ej tas av buketten. Den behöver bara designas så den blir en del av buketten! 

Jag sprang genast ut i förrådet och började jobba med vad som blev den första prototypen (Ni ser den på bilden nedan) av Hanataba. Detta var i Maj 2018.

I Januari 2020 var det premiär på Formex i Stockholm

Resten är som man säger historia


Christian Jonasson
Innovatör och CEO / Hanataba Original