Snabb leverans / Säkra betalningar / Enkla returer


Självklart ska du blanda och kombinera blommor och grönt som du vill. Mixa vilda blommor med blommor från affären. Plocka ihop ett fång gräs och blommor längs cykelbanan. Använd torkade blommor. Möjligheterna är oändliga. Vi vet dock att det inte är alla kombinationer som blir helt lyckade. Därför har vi här lagt upp förslag på kombinationer som blir riktigt bra.

Välkommen till Hanatabas Blomsterskola

Välj blomstermaterial till din bukett. Det kan vara blommor, grönt, gräs, torkade blommor  eller växter blanda efter smak. Det går bra att placera mer än en stjälk i samma hål, om plats finns (och stjälkarna är smala).
Gillar du tunna stjälkar, kan du göra knippen av dem, gärna där materialet placeras på olika nivå för att skapa variation, nivåer. Hanataban passar de flesta vaser, stora som små (givetvis måste Hanataban få plats vasen). Torkade blommor eller levande växter - det är bara du som sätter gränserna.

Vad är spiralen?

När en florist binder buketter placeras blomstjälkarna alltid i samma rikning så att en spiralform skapas, tekniken kallas för spiralteknik på blomsterspråk. Syftet är bla för att få in luft i buketten och på så sätt skapa volym. Hanataban gör spiraltekniken åt dig. Dina blommor får större spridning och stannar där du gvill att de skall stanna.

Ta hand om dina blommor

Att varuvårda blommor är A och O för ett lyckat och hållbart resultat. Köper du blommor hos en florist är de redan vårdade. Väljer du att handla i blommor i mataffären behöver du göra det arbetet själv. Ju längre blommorna stått utan rätt behandling, desto kortare hållbarhet.
Snitta-om dina blommor med en vass kniv eller en vass sekatör. Ta bort blad, taggar och annat "onödigt" på stjälkarna. Florister använder ofta begreppet ”putsa blommor”, vilket innebär att ta bort skadade blad- och blomdelar samt blad som skulle hamna under vattenytan. Sätt alltid din bukett i en vas med kallt vatten och byt gärna vatten varje dag. För bästa hålbarhet sätt blommorna i vatten så fort du lämnat affären, helst inom 1 timme.

Ros
Visste du att de flesta rosor som säljs i Sverige odlas i Kenya eller på Costa Rica?
Det särskilt viktigt, när det gäller rosor att rosbladen inte får kontakt med vattnet. Då utsöndras etylengas som är mycket giftigt för rosen vilket gör att den vissnar fort. Sköts rosorna rätt kan en ros vara vacker i upp till 2 veckor.

Det är ingen "hit" att blanda rosor och tulpaner i samma bukett eftersom tulpaner växer ganska mycket på bara ett par dagar vilket rosen inte gör. Det gör att buketten snabbt blir ojämn och inte särskilt vacker.

Tulpan
Tulpan tillhör familjen liljeväxter. Arten har oklart ursprung, möjligen kommer den från Iran och har naturaliserats i sydvästra Europa de flesta odlingsformerna av tulpan härstammar från arten.

För att hålla tulpanerna ståtliga länge är nya snittytor ett måste. Låt buketten stå i förpackningen i nån timme för att dra vatten. Tulpaner behöver ingen näring men är törstiga och vill ha kallt vatten. Byt vatten varje dag och placera din bukett svalt.

Tulpansäsongen är perfekt för dig som gillar att binda dina egna buketter. Utgå från en bukett med valfria tulpaner av bra kvalitet, komplettera gärna med andra blommor och växter. Eftersom tulpanen fortsätter växa i vasen är det bra att välja blommor som kompletterar och inte har ett för stramt utseende, det kan tex vara en busigare och vildvuxen stil. Det är även fin att blanda tulpaner med andra blommor som tex nedan.

Alstroemeria (en favorit som står fin länge i vasen)
Alströmeriasläktet är ett växtsläkte i familjen alströmeriaväxter med 125 arter från två regioner i Sydamerika: Anderna i centrala Chile och östra Brasilien

Eukalyptus
Eukalyptussläktet är ett växtsläkte inom familjen myrtenväxter. De är träd, sällan buskar, med läderartade, ofta blågröna blad och vänder sig alltid kanten mot solen. Eukalyptusskogar ger därför inte mycket skugga. Det finns nästan 600 arter av eukalyptus och de flesta av dem kommer ursprungligen från Australien.

Ranunkel
Ranunkelsläktet eller smörblommor är ett växtsläkte med omkring 400 arter som är spridda i nästan hela världen. De är fleråriga och bildar sidoknölar och bladen är oftast handflikiga. De flesta ranunkelarter är fleråriga örter med gula eller vita blommor.

Anemon
Anemonen ingår i ranunkelsläktet och är ursprungligen från Medelhavsområdet.
Namnet är från grekiskan och betyder vind, vissa påstår att det kommer ifrån att blåser härliga vårvindar när anemonen blommar. En annan möjlig förklaring är att det beror på att minsta lilla vind får den skira anemonen att röra på sig.
Anemonen passar perfekt som snittblomma (kan även planteras som lök). Du hittar Anemoner i färger som vit, rosa, blå och lila. Tänk på att anemonen är känslig för stötar, hantera Anemonen varsamt så får du som mest blomsterglädje från blomman.

Anemon är en ljuvlig vårblomma, som kickar igång vårkänslor. Med sitt enkla och vackra uttryck är anemonen trendig och traditionell på samma gång. Variationen i färg gör den lätt att tycka om, den fungerar lika bra i en blandad som en enhetlig bukett. Anemonen finns att få tag på under sen vinter, när det börjar gå mot vår och ljusare tider. Det finns vissa sorter som blommar under andra tidsperioder, ex på det är höstanemonen. 

Pampasgräs
Pampasgräs är en art i familjen gräs som förekommer naturlig i den sydamerikanska pampas i länder som Argentina, Uruguay och Brasilien. Det är även ståtligt dekorationsgräs i trädgårdar, bildande en tuva av långa smala, mot jorden bågböjda blad, ur vilken de 2-3 meter höga stjälkarna uppväxer.

Pampasgräset är trendigt och dekorativt. Säljes ofta i bunt. Doftar inte. Torkade växter och blommor kan skilja i färg, nyans och storlek. Pampagräset kan fälla en del när du hanterar det. Men när produkten väl är på plats så står den pampigt i sin vas.

Rent vatten

För att dina blommor skall hålla så länge som möjligt är det viktigt att vattnet är kallt och rent. Se därför till att blad och annat inte hamnar i vattnet. Florister använder ofta begreppet ”putsa blommor”, vilket innebär att ta bort skadade blad- och blomdelar samt blad som skulle hamna under vattenytan. Stjälkarna skall vara helt rensade för att förhindra bakteriebildning i vattnet och i vasen. 

Vaser

Vad du ska välja för vas till dina buketter är helt upp till dig. Stora eller små vaser är en smaksak, beroende på vilken bukett du tänkt dig. Ska buketten stå på ett matbord eller ett "sideboard", ska buketten ingå i en bordsdukning till tex en middagsbjudning kan det vara viktigt att tänka på höjden. En låg bukett i en mindre vas kan vara att föredra om ni har ett litet bord och önskar kunna se varandra under middagen. En hög vas kan placeras på golvet med en torkad (tex pampasgräs) bukett.

Högtider och arrangemang

Tips på blomsterarrangemang du själv kan göra:
Japanskt blomsterarrangemang
Bröllopsarrangemang 
Påskblommor arrangemang
Julblommor arrangemang 
Orkidé arrangemang (snittorkidé)

Hanataba svart spiralbindning