Vad är spiralen?

När en florist binder buketter placeras blomstjälkarna alltid i samma rikning så att en spiralform skapas. Anledningen är bland annat att få in luft i buketten och på så sätt skapa volym. Det är exakt detta Hanataba gör. På så sätt får dina blommor större spridning och stannar där du vill att det skall stanna.

Ta hand om dina blommor

Att varuvårda blommorna är A och O för ett lyckat och hållbart resultat. Köper du blommor hos en florist är detta redan gjort. Väljer du att handla i mataffären behöver du göra jobbet själv. Ju längre blommorna stått utan rätt behandling, desto kortare blir hållbarheten.
Börja med att snitta om blommorna med en vass kniv eller en vass sekatör. Ta bort blad, taggar och annat som skräp som sitter på stjälkarna. Ha alltid kallt vatten i en ren vas och byt vatten efter några dagar. Se till att blommorna kommer i vatten fort från det att du lämnat affären. Helst inom 1 timme.

Visste du att de flesta rosor som säljs i Sverige odlas i Kenya eller på Costa Rica?
När det gäller rosor är det särskilt viktigt att rosens egna blad inte får kontakt med vattnet. Då utsöndra etylengas som är mycket giftigt för rosen vilket gör att den vissnar fort. Rätt skött kan en ros vara vacker i upp till 2 veckor.

Även om du kan blanda rosor och tulpaner i samma bukett är det ingen hit eftersom tulpaner växer ganska mycket på bara ett par dagar vilket rosen inte gör. Det gör att buketten snabbt blir ojämn och inte särskilt vacker.

Rent vatten

För att dina blommor skall hålla så länge som möjligt är det viktigt att vattnet är kallt och rent. Se därför till att blad och annat skräp inte hamnar i vattnet. Stjälkarna skall vara helt rensade för att förhindra bakteriebildning i vattnet.